Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ZIMNÍ PŘÍLOHA

SKiMU dokončilo na Pomezkách propojení mezi areály, nově nabízí 6,7 km sjezdovek

Redakce / 17.01.2022, KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Skibus pendlující mezi dvěma největšími sjezdovkami na Pomezkách je již minulostí: propojení navíc rozšířilo možnosti lyžování zejména pro rodiny s dětmi.

FOTOGALERIE - Skiareál SKiMU leden 2022 - propojení sjezdovek

Již loni byly oba areály SKiMU připravené nabídnout lyžařům komfort bez skibusů, které dříve spojovaly sjezdovky na Pomezkách a U Kostela. Kvůli loňským covidovým opatřením si však novinky mohou lyžaři užívat až letos.

Možné lyžování i bez auta i vybavení

Díky propojení areálů SKiMU Pomezky a U Kostela, které rozděluje údolí Černého potoka a silnice vedoucí dále přes polské hranice, vznikly nové sjezdovky a vleky, ale také nový dětský Skimu park - hned pod Půjčovnou SKiMU v Horní Malé Úpě.
Díky tomuto novému centru se tak otevírá jedinečná příležitost si zalyžovat i pro začátečníky bez vybavení, ale i lyžaře, kteří přijedou autobusem. 
Autobusová zastávka je skutečně pár metrů od budovy půjčovny, kde si lze i rezervovat instruktora (ideálně předem).

Novinkou jsou vleky a sjezdovky:


- Trautenberk, která se jmenuje po pivovaru v Horní Malé Úpě. Je to 600 m dlouhá sjezdovka vhodná pro začátečníky, užší, s malým sklonem (50 m převýšení). Je to jedna ze 2 sjezdovek/vleků, díky kterým se dostanete přes údolí Černé vody - nejnižší bod celého areálu, který se jinak celý nachází ve výšce nad 1000 m.n.m. V nejnižším bodě lze přestoupit z Trautenberku směrem do areálu U Kostela pomocí vleku Kolbenka. 

- Kolbenka zde již byla v provozu i v předchozích letech, ale bez návaznosti na další sjezdovky. Až nyní plní svoji roli a vyveze podél Kolbenova potoka lyžaře na běžkařský okruh Haida, po kterém v tomto lesním úseku sjedou i na sjezdovkách pod boudu Moravanka - nad kostelem. Lyžaři zde mají dále možnost sjet ke kostelu a vybrat si 1 ze 3 vleků: nejbližší je Rennerovka. 

- Rennerovka - sjezdovka vlídná k lyžařům svým konstantním sklonem, dostatečnou šířkou i délkou zde byl již dříve, nyní je ale prodloužena. Nyní je tak možné z horní stanice vleku sjet díky "svážnici" zpět na Kolbenku a po ní k dolní stanici vleku Trautenberk do areálu Pomezky. 

Skibus z Pomezek ke kostelu bude dál používán jen v případech, že nebude možné využívat vleky Trautenberk/Kolbenka nebo jejich spojnice. 

Samotná silnice z Pomezek ke kostelu se tak stane příjemnou a klidnou spojnicí pro pěší. 




Areály ve výšce nad 1.000 m.n.m.

Vysoká nadmořská výška SKiMU je pro lyžaře zárukou sněhu. 
A nejdelší sjezdovky - jedna v areálu Pomezky a jedna U Kostela - jsou přes 1 km dlouhé a dosahují 200m převýšení. Horní stanice jejich vleků jsou v těsné blízkosti česko-polských hranic na hřebenech hor a výhledy se z každé z nich otevírají na jinou stranu Krkonoš. 

Z vrcholu sjezdovky Pomezky, která je svahem 1.269 m vysoké hraniční hory Čelo, je dechberoucí výhled na Sněžku, která je doslova na dosah. Však Pomezní Boudy jsou jedním z oblíbených výchozích bodů pro výstup na Sněžku: a to i v zimním období. Zároveň se vám odtud otevře celé údolí Černé vody (níže přítok Malé Úpy) a za ním dlouhý Pomezní hřeben Lysečínské hory (1.188 m.n.m.). Přes sedlo s hraničním přechodem Pomezní Boudy je vidět i na polskou stranu. 
Samotný Areál Pomezky nabízí celkem 3 sjezdovky. 

Sněžka z jiného úhlu se směje i na lyžaře na všech sjezdovkách U Kostela, které nabízejí svezení po svahu Lysečinské hory pod česko-polskou hranicí.
Areál U Kostela se pyšní také třemi sjezdovkami: nejdelší je 1200 m dlouhá a její horní část spadá pod červenou náročnost, stejně jako u sjezdovky Pomezky. 
Všechny ostatní sjezdovky v obou areálech jsou vhodné i pro začátečníky (modrá barva)!


Nákup skipasů a rezervace vybavení online:

Skipasy onlineeshop.skimu.cz (do půlnoci před lyžováním 10% sleva, rodinné balíček až 20 % sleva)

Čipové karty k zakoupenému skipas získáte na pokladnách a v půjčovně SKiMU přímo v areálu. 

Rezervace lyžařského vybavení: rezervace.skimu.cz

Kateřina Sekyrková

Zdroj: Skimu.cz

Související články
Na Pomezky s lehkostí: půjčte si vybavení až na sjezdovce
Vaše komentáře

Přečteno 802x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi