Vyhledej
Královédvorsko > Sport > lyžování

Předškolák potřebuje k lyžování i prostor na hraní. SK Tatran mu ho na svahu dopřeje

Lyžařské areály se v ČR budou otevírat 18. prosince 2020

Redakce / 6.12.2020, Aktualizováno , KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Již jen do 15. prosince 2020 je možné se přihlásit do školy lyžování, která probíhá v nadmořské výšce přes 1000 m.n.m. na Pomezních boudách i s dopravou ze Dvora Králové po 5 zimních sobot. Výjimečné podmínky jsou zde připravené pro děti ve věku 4-7 let, které mají jiné potřeby než větší lyžaři.

FOTOGALERIE - Lyžařská a snowboardová škola bude i tuto sezonu jezdit na hory ze Dvora Králové

Zázemí a podmínky lyžařské školky (pro děti 4-7 let)

Do lyžařské školy SK Tatran, která nabírá lyžaře přímo ve Dvoře Králové a jede s nimi do Horní Malé Úpy na celodenní lyžovačku, můžete přihlásit i děti mladší šesti let. Nejmladší děti, které učíme, dosáhly nejpozději v den prvního lyžování 4 roky. Děti předškolního věku se ještě samy o sebe nepostarají - proto je důležité je přihlásit do své věkové skupiny - do školky mezi děti od 4 do 7 let. Nedokáží si nazout lyžařské boty natož je zapnout. Samy se v autobuse nesvlečou ani neoblečou, samy se nenajedí, nevysmrkají, nevyčůrají… Tyto děti potřebují k sobě doprovod dospělou osobou. Může to být tatínek, maminka, babička, dědeček, strýček či tetička nebo i starší sourozenec, ale je důležité, aby s nimi byl. 

Průběh lyžařského dne v lyžařské škole SK Tatran si přečtěte v tomto článku.
O lyžařském areálu SkiMU píšeme zde.






Všechny děti jsou ve družstvě a ve školce bývá družstvo zpočátku i jen dvoučlenné. Když už děti dokáží samy vyjet na vleku a sjet kopec dolů, což i u těch nejmenších bývá hned první den, družstva se spojí a děti jezdí ve skupince 4 až 10 dětí. Často se dvěma instruktorkami. Pokud si výkonově nestačí, opět se rozpojí nebo se instruktorka slabšímu prckovi věnuje individuálně, dokud nedosáhne dovednostní úrovně v lyžování jiných dětí, ke kterým by se mohl přiřadit. 

S nejmenšími dětmi si i na sněhu hodně hrajeme. Když je čas oběda, zajedou děti na chatu blízko sjezdovky, kde celý den lyžují. Chata je v době oběda vyhrazena jen pro naši školku a je samozřejmostí, že s námi do chaty jde i doprovod. V době oběda doprovod opět dítěti pomáhá se svlékáním, oblékáním, obědem i s dalšími potřebami dítěte. Sám si také může pochutnat na dobrém teplém jídle, který pro nás místní připravují. Není v moci instruktorů, aby se v době oběda postarali o všechny děti a ještě se i sami stihli najíst. Proto je potřebný doprovod. Doprovod je potřebný i na svahu. Když má instruktor víc než jednoho lyžaře, nemůže jít s jedním dítětem na záchod, když potřebuje čůrat a zbytek oddílu nechat na svahu. V tuto chvíli je velmi důležitý doprovod dítěte, který prcka na záchod vezme a poté přivede zpátky ke družstvu. První den (alespoň dopoledne) je fajn, když je doprovod stále poblíž někde na svahu či u vleku. První den bývá nejnáročnější a děti mají rády ten pocit, že je tam s nimi jim blízký dospělák. Další soboty už si doprovod běžně bere lyže a užívá si příjemné lyžovačky někde poblíž. V průběhu lyžování se pak jezdí na malého lyžaře podívat, jestli něco nepotřebuje.

Pro lyžařskou školku je důležité zázemí na chatě přímo u svahu, kde si malé děti mohou ještě po obědě chvilku pohrát. 
I když už umí předškolní dítě hezky lyžovat, je stále důležité přihlásit jej do školky. Malé děti si potřebují po obědě ještě chvilku v teple chaty pohrát.

Proč posílat děti do víkendové skupinové lyžařské školy si přečtěte v tomto článku.




Lyžařská škola pro starší děti

Děti od 7 let doprovod nepotřebují. Předpokládá se, že se o sebe už umí postarat. Samozřejmě jim instruktoři pomůžou zapnout lyžáky, řeknou jim v autobuse, ať si sundají bundu, když mají promočené rukavice, řeknou jim, ať si vezmou náhradní, ale jinak si sami chodí na záchod a sami se o sebe starají i při obědě. Děti v lyžařské škole jsou také rozděleny dle dovedností do skupin. Skupiny mívají 5 až 10 dětí. Děti, které už mají takové lyžařské dovednosti, že jsou zařazeny do prvních dvou družstev, se učí carvingové lyžování a jednu ze sobot si vyzkouší i krátké lyže, tak zvané big foot lyže. To je vždy hodně baví. V průběhu kurzů si, pokud to počasí dovolí, všechny děti vyzkouší různé svahy v areálu.

Děti se snowboardem jsou ve družstvech dle dovedností a také střídají svahy, pokud chtějí. Ty děti, které už jezdí na snowboardu hezky, se učí s našimi instruktory různé fígle a „vylomeniny“. 

Individuální školy lyžování pro děti i dospělé

Naše škola nabízí i individuální výuku, kterou většinou využívají dospělí, často rodiče od přihlášených dětí. Jeden náš instruktor se pak věnuje celý den pouze tomuto dospělákovi. Není výjimkou, že si individuální výuku zaplatí pár, který má zvýhodněnou cenu. I pro tyto lyžaře je zajištěn teplý oběd a zázemí v Pomezní boudě.

Škola běžkování

V nabídce lyžařské školy je také výuka na běžkách. Ten krásný pocit, kdy si vyjedete do přírody a jede vám to úplně samo a hravě zvládáte i tu nádhernou techniku bruslení na lyžích, je k nezaplacení.

za SK Tatran Hradec Králové a Dvůr Králové nad Labem
Kovárníková Radana 

Související články
Lyžařská a snowboardová škola bude i tuto sezonu jezdit na hory ze Dvora Králové
Související odkazy
Skiareál SKiMU
 
Vaše komentáře

Přečteno 2849x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi