Vyhledej
Královédvorsko > Sport

Koupaliště praskají ve švech. Ideální čas pro debatu o pravidlech plaveckého provozu

Redakce / 23.08.2023
Už roky chodíme pravidelně po celé léto na místní koupaliště a vyzkoušeli jsme si snad všechny návštěvnické varianty - Rodiče s malými dětmi, dělání kravin s většími dětmi, doprovod náctiletých výtržníků, trénování tlupy dětí na táboře, kondiční plavání nás dospělých středního věku takzvaně na pana radu, či paní radovou, tak i pokusy o sportovní tréninkové plavání na rychlost a kondici nás a hlavně našich sportujících dětí.


Dovolujeme si proto navrhnout několik PRAVIDEL PLAVECKÉHO PROVOZU s cílem, aby se na na koupališti cítily dobře všechny výše popsané varianty návštěvníků. Aby si všichni užily to, co od návštěvy koupaliště očekávají. A aby v tom svém režimu pokud možno neomezovali návštěvníky, kteří očekávají něco jiného.

Samozřejmě se jedná jen o návrhy - výkop do slušné diskuse, proto prosíme o toleranci. Budeme opravdu moc rádi, když co nejvíce lidí přispěje svým postřehem, poznatkem, či návrhem, jak učinit život na koupališti ještě příjemnější. Vždycky bude nutná vysoká míra tolerance všech lidí vůči ostatním. Přeci jenom plavecký bazén má pouhých 50 x 23 metrů a je určen pro velké množství nejrůznějších lidí. 

Nejdříve popis stávajícícho stavu plaveckého bazénu


Levá strana bazénu (od vstupu)
Celá takřka polovina bazénu je určena pro zábavu. Skákání, honičky, potápění - zkrátka pro zábavu zcela bez pravidel. Malé děti s rodiči, omladina, lidé, kterým nevadí kličkovat mezi plavci. Rozumnými omezeními jsou jen zákaz skákání z boku a zákaz vstupu na přepážku mezi bazény.

Prostředek - Dvě plavecké dráhy
Je určen pro sportovní plavání. Je super, že se královédvoráci už naučili plavat při pravém okraji dráhy (vpravo od černé čáry na dně). 

Pravá strana - Tři plavecké dráhy
Ty jsou určeny pro rekreační a kondiční plavání. Pro lidi, kteří prostě chtějí něco naplavat a nebýt u toho rušení skákáním a blbnutím dětí.

Plavej VPRAVO 

Pokud si plavec vybere dráhu a plave sem/tam na přímce, tak zabere celou dráhu a nikdo další se už do dráhy nevejde, popřípadě se musí složitě vyhýbat a kličkovat. Lidé se srážejí, kopu si do nohou, do rukou a vznikají konflikty. Pokud plavec plave VPRAVO od černé čáry, která definuje plaveckou dráhu a na konci po otočce opět VPRAVO, tak za sebou může "v kruhu" bez problémů plavat větší množství lidí podobné rychlosti a nikdo nikomu nepřekáží. 


Zde je pár návrhů, které by pomohly zlepšit dobrý pocit z návštěvy koupaliště

Levá strana

Není třeba řešit - lehká anarchie budiž přirozeným řešením pro parádní zábavu.

Střed - sportovní plavání

- Zde budiž budoucím omezením plavání na pana radu/paní radovou. Pokud plavete na pohodu a klídek a rozhlížíte se se kolem sebe, tak prosím využívejte pravé části bazénu a tyto 2 prostřední dráhy ponechte pro sportovní plavání

- Při vstupu do plavecké dráhy si nevybírejte tu, která je prázdnější, ale tu, kde se plave podobnou rychlostí jakou budete plavat vy. 

- Pokud jste rychlejšími plavci a není na výběr, tak do dráhy skočte před tím, než ke kraji doplavou plavci pomalejší. Můžete tak plavat rychleji a bude třeba 4 bazény trvat, než ty pomalejší doplavete.

- Pokud jste pomalejší, tak do dráhy skočte těsně ZA těmi rychlejšími. Opět bude trvat několik bazénů, než vás ten rychlejší doplave

- Pokud už se plave a jste ten pomalejší,  tak lze poměrně snadno u otoček odhadnout, kdy vás ten rychlejší bude potřebovat předběhnout. Stačí když na otáčce na chvilku zastavíte a necháte rychlejšího, aby se před vás snadno dostal. A máte zase 4-5 bazénů klid na svoje plavání

- Pokud jste rychlejší a nemáte možnost snadného "předjetí", upravte si trénink třeba tak, že pojedete "jen ruce" nebo změňte styl na váš pomalejší. Já občas dělám to, že se v dráze prostě otočím třeba 10 metrů před koncem dráhy a tím pomalejšího "předjedu" - já si ale nepočítám počty bazénů :-)

- Pokud potkáte někoho, kdo je v dráze zcela mimo - moc pomalý, nerespektuje pravidlo pravé strany atp. Tak pomáhá zastavit a slušně mu to vysvětlit. A ne kličkovat, vztekat se, či případně viníka okopávat. Většnou to lidé pochopí. Nutno říct, že pokud někdo přijde z boku bazénu, tak to označení prostě nevidí a tedy o něm nemusí vědět. Respek a tolerance je na místě.

Pravá strana - rekreační a kondiční plavání
Zde bych následující pravidla vymezil skutečně plným bazénem. Pokud jsou běžné dny s málo lidmi, byla by to zbytečným mrzením. Tedy pokud jsou pařáky a je hodně lidí, tak navrhuji:

- držte se také pravidla plavby v dráze vpravo - viz výše

- nechoďte si do bazénu popovídat. Dvě, nebo i tři pomalou plovoucí dámy plavající vedle sebe defakto ucpou celou dráhu a pro ostatní ji činí takřka nedostupnou. Navíc, když se snaží někdo proplavat mezi nimi, tak se ještě často cítí ohrožené. Prostě si v bazénu naplavte svých 500 metrů a POTOM si popovídejte u kafe v restauraci, nebo na lavičce u bazénu. Jen tohle jednoduché pravidlo zvýší kapacitu bazénu opravdu hodně a všichni budou spokojení.

- nezůstávejte v drahách stát na místě. Když už si potřebujete odpočinout, tak u jakéhokoliv kraje bazénu. 


A nakonec prosba pro všechny návštěvníky koupaliště

I když je těsně vedle bazénu u kabinek vyznačen prostor pro kuřáky, prosíme buďte ohledupní a NEKUŘTE v okruhu cca 30 metrů okolo bazénů. Pokud v bazénu sportovec plave v solidním tempu už třeba 800 m, tak to poslední, co potřebuje mít v zahlcených plicích je kouř z cigaret. To samé děti, které třeba 2 hodiny v kuse skáčou z bloků - to znamená, že třeba 100 x skočí a zase vyšplhají z bazénu nahoru. Kdo z dospělých by to zvládnul? Bohužel kouř je cítit opravdu hodně. Plavec nemůže jít jinam. Kuřák může v poklidu odejít někam dál. Třeba dozadu za restauraci. Už je mi trapné zmiňovat, že u vstupu je hned několik cedulí, že je zákaz kouření v celém areálu :-( 

Jan Holan

 
Vaše komentáře

Přečteno 112x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
28.04.2024 19:00 - 28.04.2024 21:00
Kino - Jedeme na teambuilding
28.04.2024 08:00 - 28.04.2024 13:00
Burza - Bleší trh Dvůr Králové nad Labem