Vyhledej
Královédvorsko > Historie > sportovní historie

Na stadionu v Podharti hrála i Slávie a Dukla Praha s držitelem zlatého míče Josefem Masopustem

Redakce / 2.04.2023
V rámci 1. ročníku výstavy "Královédvorské textilní léto" (1. - 22. srpna 1965) si fotbaloví fanoušci, nadšenci a především "tibáci" nemohli přát nic lepšího. Do Podhartě totiž přijel 18. srpna 1965 několikanásobný mistr republiky - Slavia Praha.

FOTOGALERIE - Na stadionu v Podharti hrála i Slávie a Dukla Praha s držitelem zlatého míče Josefem Masopustem

Slavia Praha

Bylo tři roky po obrovském úspěchu československého fotbalu, v podobě stříbrné medaile na MS v Chile. Eufórie byla stále ještě veliká a hlad po fotbale byl značný. Jména Lála, Kadraba, Ledecký, Nepomucký, Veselý opravdu lákala. Utkání mělo ale jednu zajímavost. Slavia nehrála proti klubovému celku - Tiba Dvůr Králové n/L, ale proti reprezentačnímu výběru XI. pracovníků n. p. Tiba. 

Národní podnik Tiba opravdu zodpovědně přistoupil k této nadmíru zajímavé fotbalové konfrontaci. Dokonce se dne 8. července 1965 konalo na hřišti v Podharti výběrové utkání hráčů přicházejících v úvahu a tak hráli "červení" proti "modrým", s výsledkem 8:2 pro červené. Zúčastnili se toho hráči (pracovníci Tiby) ze Zálabí, Vorlechu, Josefova Dolu, Prahy, Červeného Kostelce, Frýdlantu, Mostku, Berouna, Strže a Verdeku. Každý si chtěl zahrát proti takovému mužstvu. Dokonce před vlastním zápasem se Slavii sehrála XI. n. p. Tiba přípravné střetnutí s účastníkem krajského přeboru Jiskrou Červený Kostelec. 

Slavia Praha vyhrála v sezoně 1964 - 1965 2. ligu a postoupila do 1. ligy a od té doby nikdy z nejvyšší soutěže nesestoupila. Tehdejší trenér "slávistů" František Ipser přivezl do Dvora Králové n/L  mužstvo, které bralo utkání jako přípravu na 1. ligu. Červenobílý slávistický dres oblékli: Ledecký, Landa, Lála, Hildebrandt, Smolík,Tesař, Beran, Nepomucký, Veselý, Kadraba, Šindelář, Richtrmoc, Píša. 

Domácí trenér Výběru XI. n. p. Tiba Zdeněk Brentner poslal na hřiště tyto hráče: Sirůček, Horáček, Passler, Krejčík, Vonka, Lustik, Beneš, Zrůst, Nývlt, Bartoň, Perman, Ježek. Střetnutí bylo hodně vyrovnané, "tibáci" dokonce ve 20. min. zápasu vedli překvapivě 3:1, ale zkušená Slavia ještě do konce 1. poločasu skóre otočila. Konečný výsledek byl 4:6 (3:5) pro hosty, když branky Slavie vstřelili - 2 Píša a po jedné brance přidali Lála, Richtrmoc, Kadraba a Šindelář. Za domácí byli úspěšnými střelci - 2 Bartoň, 1 Nývlt a Ježek. 

Zápas řídil zkušený rozhodčí Hornych, jinak pracovník pod. ředitelství Tiby, na pomezí byli Josífko a Munzar.  A jak tehdy napsal dopisovatel do "Zpravodaje Tiby" Václav Tranta, "přihlíželo 2 tisíce spokojených diváků, kteří si přišli opravdu na své, neboť tak výborný fotbal ve Dvoře Králové n/L neviděli plných 20 let."

Dukla Praha s Josefem Masopustem


Po roce a několika dnech se situace opakovala. Do Podhartě sice nepřijela Slavia Praha, ale úřadující mistr republiky Dukla Praha, v čele se svoji největší hvězdou Josefem Masopustem, držitelem "Zlatého míče" pro nejlepšího fotbalistu Evropy za r. 1962 a střelce naší jediné branky ve finálovém střetnutí s Brazílii na MS v Chile. Tehdy byla Dukla mužstvem evropské úrovně a dokonce v sezoně 1966 - 1967 hrála semifinále PMEZ (dnešní Liga mistrů). Jó, co by dnešní česká ligová mužstva za to dala !!! 

Foto: zleva Rödr, Kozinka, Masopust, rozhodčí Gron. Ruku Masopustovi podává Josef Šrajer z n. p. Tiba

Trenér Musil přivezl s sebou (až na brankáře Viktora) to nejlepší, co měl tehdy k dispozici. A tak 7. září 1966 vyběhli na podharťské hřiště Brumovský, Vacenovský, Geleta, Kozinka, Jelínek, Masopust, Rödr, Novák, Dvořák, Čadek, Knebort. 


Domácí trenér Výběru XI. n. p. Tiba Brentner měl k dispozici tyto hráče - Sirůček, Horáček, Šturma, Bartoň, Nývlt, Lustik, Josífko, Medvíď, Němeček, Perman, Ježek. 1200 přítomných diváků vidělo opět výborný fotbal a jednozančnou výhru hráčů z Julisky v poměru 0:8 (0:5), když branky vstřelili - 4 Rödr, 2 Masopust, 1 Brumovský a Čadek. Utkání řídila trojice rozhodčích - hlavní Pavelka a na pomezí Gron a Mitiska. 

Není bez zajímavosti, že když jsem nedávno kontaktoval Františka Kozinku, dnes již důchodce, tehdy brankáře Spartaku Trnava na vojně v Dukle Praha, který v utkání chytal, na zápas si i po tak dlouhé době vzpomněl slovy, "byli jsme také na prohlídce závodu Tiba pod hřištěm a dostali na památku látku z Tiby".

Obě výše uvedené akce jen dokazují, jak populární byl u nás v 60. letech fotbal, kdy nejlepší kluby přijely i do menších měst v kompletní sestavě a jeho slavní hráči si zahráli s obyčejnými lidmi, kteří každodenně chodili do práce. Dnes jen těžko představitelné a zcela nemožné, že by např. současná Slavia, Sparta, Plzeň a další přijeli do Dvora Králové n/L a zahráli si např. se zaměstnaci Juty, PENNY nebo Kauflandu přátelské utkání. 

Pavel Lipták

Související články
Legendární trenér fotbalových Mistrů Evropy z Bělehradu Václav Ježek studoval na dvorské průmyslovce a hrál za Dvůr Králové fotbal
Obrovským tahounem fotbalistů Tiby Dvůr Králové byl někdejší československý reprezentat Jiří Hledík
Československá fotbalová reprezentace si zahrála na nově otevřeném stadionu pod Hankovým domem
Vaše komentáře

Přečteno 703x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
26.04.2024 18:30 - 26.04.2024 21:30
Country večer s kapelou Dostavník
27.04.2024 18:00 - 27.04.2024 19:00
Stand - Up s Dagmar Ruščákovou