Vyhledej
Královédvorsko > Sport

Tréninkové centrum pro mládež - nekoncepční řešení expertů bez sportovní komise

Redakce / 28.02.2024
Nejen sportovní veřejnost byla dnes zaražena příspěvkem na sociálních sítích, kde Síla Dvora informuje občany o prezentaci tréninkového centra pro mládež na nejbližším zastupitelstvu.

FOTOGALERIE - Dlouhodobá vize? Koncepce? Pro královédvoráky sprostá slova :-(

.

- Tato novinka přichází ve chvíli, kdy byl nedávno radou města odsouhlasen jeden z návrhů rekonstrukce tribuny a zázemí zejména pro fotbalisty na stadionu pod Hankovým domem. 
- Fotbalová hřiště si ale experti (viz níže) ve svém dnešním návrhu představují 1,5 km vzdušnou čarou daleko od právě projektovaného zázemí. V Seifertově ulici u TSM!
- Královédvorští atleti nebyli přizvání k projednávání ani jednoho z obou záměrů. Nemluvě o další sportovní veřejnosti, či školách. 
- O novém záměru neví nic ani Sportovní komise města.

Už dlouho je jasné, že na stadion pod Hankovým domem se všichni sportovci prostě nevejdou a je třeba někde udělat ještě něco jiného. A dost možná je i nový investiční záměr dobré řešení, ALE: 

NEJDŘÍVE by přeci měla být debata, zda by:

1) Stadion pod Hankovým domem neměl být co možná nejvíce všestrannostním areálem - tedy že zde bude atletika, sokolská atletika a všestrannost, suchá příprava hokeje a krasobruslení plus tělocviky zdejších škol. To všechno jsou stovky sportovců a hlavně dětí! ... A pro fotbal může postupně vzniknout krásný nový areál u TSM, u koupaliště, na Zálabí, v Podharti, nebo kdekoliv jinde. 

2) Fotbalisté zůstanou pod Hankovým domem a ostatní sportovci budou mít nový areál někde jinde.

3) Zcela určitě existuje i nějaká třetí úplně jiná varianta, která by se byla určitě vyklubala, pokud by se byla o tom vedla rozumná veřejná debata. 

Pokud tyto zásadní otázky nebude mít město (a my všichni) vyřešeny, tak je veškeré projektování a investice jen nekoncepčním vyhazováním peněz nás všech!

Pokud by v dlouhodobém horizontu zvítězila varianta číslo jedna, tak co budeme dělat se stavbou naprojektovanou hlavně pro fotbalisty?! Budeme to za miliony zase předělávat?! Proč to neudělat rovnou pořádně? 

Mimochodem - k čemu potřebujeme tribunu, když na druhé straně stadionu je ta úplně největší a nejkrásnější tribuna v celém širokém okolí! A doslova pro tisíce diváků? I když na sport moc diváků nechodí. 


Nový investiční záměr podrobněji 

Dnes jsme se dozvěděli, že na nejbližším zastupitelstvu bude však prezentovaný záměr tréninkového centra mládeže, které se nachází 1,5 km daleko vzdušnou čarou od zmíněného stadionu, v Seifertově u technických služeb, kde dříve bývala skládka. 
Dle pana Kiriakovského, který tento záměr inicioval, je centrum reakcí na neúspěšná jednání se společností JUTA Dvůr Králové, která vlastní dvě významná a nevyužívaná sportoviště, nechce s městem jednat o jejich prodeji ani pronájmu. „Jedná se o fotbalové hřiště v Alešově ulici a sportovní stadion v Podharti. Juta s městem nechce komunikovat, nemá zájem pozemky prodat nebo je pronajmout. V tom případě jsme nuceni hledat vhodné plochy, které jsou ve vlastnictví města, což je také jedna z činností komise pro územní plánování a rozvoj," říká Nasik Kiriakovský. "Nyní můžeme prozradit, že záměr počítá se dvěma fotbalovými hřišti, správní budovou, několika volejbalovými hřišti i menší atletickou dráhou. Centrum by měly využívat sportovní oddíly, školy i veřejnost," sdělil Kiriakovský na fcb profilu politického sdružení Síla Dvora.

Máme potvrzeno, že například královédvorští atleti nebyli přizvání k projednávání ani jednoho z obou záměrů (tribuna + centrum). Nemluvě o další sportovní veřejnosti či školách. Jaký je tedy cíl nového areálu, komu bude skutečně určen?

Připomínáme, že stadion v Podharti neměl mít podle strategického dokumentu roli tréninkového centra pro mládež, ale zázemí pro spolky a neorganizovanou veřejnost

Co o tomto novém "centru" víme: 

  • Toto centrum není zmíněno v dokumentu "Strategie rozvoje sportu 2019 - 2026
  • Toto centrum nebylo projednáno se sportovní komisí
  • O záměru nic neví ani Městský architekt
  • Toto centrum se zástupci sportovních oddílů konzultoval, dle svých slov, pan Kiriakovský (Zdroj: Nasik Kiriakovský, fcb). Oslovili jsme osobně zástupce vybraných sportovních oddílů - konzultace nepotvrdili.
  • Toto centrum byl jako investiční záměr prodiskutován v pondělí 26. února v rámci Poradního týmu starosty města pro rozvoj a sportovišť, který svolal sám starosta města. Dle jeho slov (zdroj: Jan Jarolím, fcb) je "tým složen z expertů - zástupců zastupitelstva, města i soukromého sektoru". Dle fotografie na fcb se mezi tyto experty počítají vybraní radní města doplnění o ředitele technických služeb, ředitele Měvaku, pana Karzadžose a opozičního pana Zlámala,
  • Toto centrum je dle pana Kiriakovského a Karadžose ve vizi pro "NAŠE SPORTOVCE, ŠKOLY A ODDÍLY" (Zdroj: Jan Jarolím, fcb),
  • Toto centrum je patrně v přímém rozporu s právě projektovanou stavbou pod Hankovým domem. Používáme slovo patrně, protože obrázek nemáme, neb "nyní není dobré o tom psát" mi bylo do telefonu řečeno. 

Na prezentaci pana Kiriakovského se velmi těšíme a doufáme, že nám bude představena i studie tribuny letního stadionu a konečně i závěry speciální komise pana Kiriakovského, která řešila rozvoj Tyršova koupaliště.

Jan Holan

 
Vaše komentáře

Přečteno 921x
 
Volná pracovní místa

Kuchař/ka (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)

Fyzioeterapeut/ka (Domov důchodců)

Asistent pedagoga (ZŠ a MŠ Bílá Třemešná)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT
27.04.2024 18:00 - 27.04.2024 19:00
Stand - Up s Dagmar Ruščákovou
28.04.2024 19:00 - 28.04.2024 21:00
Kino - Jedeme na teambuilding